Сценска уметност и настани

Pei Sartse National Festival of the Old Town Song

The “Sing Heart” (Pey Sartse) Festival of Old Town Songs was set up in 2007. It is held annually at the end of August and the beginning of September under the patronage of the Mayor of Kyustendil.
Read more

Повеќе...

Festival of Fertility

The Festival of Fertility marks the successful beginning of autumn. It is held in the course of two autumn days in which the abundance and fertility of Kyustendil’s regional fruit is presented. Read more

Повеќе...

“Kyustendil Spring” Traditional Holiday

The Kyustendil Spring festivity is the symbol of the city. Young girls compete to be chosen as the most beautiful maiden in town.
Read more

Повеќе...

"Gornopolska pesen" folklore ensemble, village of Ovchartsi

The ensemble was set up in 1962 and over the years it has participated in the cultural life of the village, of the region and of other nations. It engages in two-part singing when performing the local folk songs.
Read more

Повеќе...

Female folklore group, village of Saparevo

The group is part of the Narodni Buditeli – 1926 Community Centre. The group was established in the 1960s. Over a period of 50 years it has had over 100 female singers aged 35 to 75.
Read more

Повеќе...

“Ot izvora” (“From the Source”) Female club, Sapareva Banya

The Club is located in the building of the Hristo Botev Primary School. It has some 70 members. The youngest one is 20 years old and the most senior one is 70.
Read more

Повеќе...

Female folklore group, village of Resilovo

 

The Female Folklore group at the Nov Zhivot – 1928 (New Life – 1928) Community Centre consists of people who love and preserve the folklore wealth of their region.
Read more

Повеќе...

Kyustendil Guitar Orchestra

Created in 1997 in Kyustendil by students aged 10-17 from the guitar class instructed by Ivan Andonov from the children’s music school at Bratstvo Community Centre.
Read more

Повеќе...

Pey Sartse Music Company

The Pay Sartse Music Company was created in 2005 on the initiative of the family of Vanya and Kiril Poromanski at Bratstvo 1869 Community Centre. Ani Stoyneva is the Music Director of the group. View more

Повеќе...

Panagia Feast – The Raising of the Bread

The festivity takes place between 13 and 15 August. A church celebration is organized on August 15, the day of the Assumption of the Most Holy Virgin Mary and Kyustendil marks “Panagia” – The Raising of the Bread. Read more

Повеќе...

Cherry Festival (17-18 June), Kyustendil

Two consecutive days of the month of June are devoted to the celebration of cherries, which is associated with the reputation of Kyustendil as the Fruit Garden of Bulgaria.

Повеќе...

“Pirin Sings” Folklore Arts Fair

The folklore festival that can be depicted by a single word: magic, is held once in two years. It is attended by huge numbers of visitors and its logistics and artistic implementation are on high level.
Read more

Повеќе...

Surva Festival in Blagoevgrad District

The Surva Festival In South-Eastern Bulgaria has been a tradition since time immemorial, handed down from generation to generation. Read more

Повеќе...

“Starchevata” Carnival in Razlog

The Starchevata mummer (kuker) carnival in Razlog turns the first day of the New Year into a real celebration of the traditions, customs, the distinctive and unique spirit and culture of this city. Read more

Повеќе...

Chestnut Festival, village of Kolarovo near Petrich

The chestnut forests in the Belasitsa Mountain are the largest in Bulgaria and on the Balkans. They are very precious and deserve to be preserved and protected. The village of Kolarovo in the District of Blagoevgrad is located in a semimountainous region. Read more

Повеќе...

Струмички карневал

GPS: 41.438020, 22.639671

Струмичкиот карневал има многувековна традиција и се одржува секоја година за време на христијанскиот празник Тримери, на големиот Велигденски пост. Прочитај повеќе

Повеќе...

Денови на оризот, Кочани

GPS: 41.916425, 22.409461

„Денови на оризот“ е значајна културна манифестација за градот Кочани, посветен на кочанското „бело злато“, исполнета со низа свечености и празнувања на почетокот на жетвата на оризот ...Прочитај повеќе

Повеќе...

Пијанечко-Малешевска свадба

GPS: 41.966913, 22.773596

Кон крајот на месец Септември, во Делчево се традиционално одржува Пијанечко – Малешевска свадба. Одржувањето на оваа традиционална свадба има за цел да ја оживее и зачува свадбената традиција ... Прочитај повеќе

Повеќе...

„Ајверијада“ – Струмица

Манифестацијата „Ајверијада“ се одржува во Струмица, целта на оваа манифестација е да се промовира ајварот, кој струмичките домакинки го подготвуваат на традиционален начина, од црвени пиперки (чушки), по кои е далеку познат овој град. Прочитај повеќе

Повеќе...

Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ – Струмица

Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ се одржува од 1992 година во чест на великанот на македонското актерство, Ристо Шишков во Струмица. Од 2005 година фестивалот има меѓународен карактер. Прочитај повеќе

Повеќе...

Ликовна Колонија – Струмица

Меѓународната струмичка ликовна колонија се организира од 1964 година на иницијатива на Кочо Урдин, а од 1969 прераснува во меѓународна манифестација. Истата се оддржува секоја година од 1 до 20 август. Прочитај повеќе

Повеќе...

Смоквијада“ – Гевгелија

Смоквијада е традиционална фестивалска манифестација која се одржува во Гевгелија од 2007 година. Оваа манифестација во чест на смоквата се одржува на ракометното игралиште на Градскиот стадион, започнува со натпреварот во варење на слатко од смокви. Прочитај повеќе

Повеќе...

Ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка

Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“ се одржува од 1987 година во Крива Паланка, со одлука на Митрополитот полошки–кумановски Господин Кирил. Прочитај повеќе

Повеќе...

Фолклорен фестивал „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка

Интернационалниот фолклорен фестивал „Св. Јоаким Осоговски“, се одржува во Крива Паланка, на кој учествуваат ансамбли од седум држави. Гостите од Романија, ... Прочитај повеќе

Повеќе...

„Пивтијада“ – Куманово

По повод големиот христијански празник Богојавление – Водици, во Куманово се одржува манифестацијата „Пивтијада“ во пресрет на празникот се избира кум на манифестацијата и се варат пифтии. Прочитај повеќе

Повеќе...

Меѓународен Театарски Фестивал „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка

За љубителите на театрот и глумата од 2009 година се одржува Меѓународниот Театарски фестивал – Св. Јоаким Осоговски, во НУЦК-Центар за култура во Крива Паланка. Прочитај повеќе

Повеќе...

Ансамбал за традиционална музика и игри „Бојмија“ – Гевгелија

Оргинален пристап во презентирањето на народниот фоклор е ансамлот за традиционална музика и игри „Бојмија“ од Гевгелија. Формиран е во 2004 година од група млади ентузијасти и вљувеници во фолклорот. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Астерфест“ – Струмица

Астерфест е меѓународен филмски фестивал кој што започна да се одржува од 2005 година во Струмица. Фестивалот има натпреварувачки карактер.
Прочитај повеќе

Повеќе...

„Караманови Поетски Средби“ – Радовиш

Ацо Караманов бил талентиран писател и борец за слободна Македонија роден во Радовиш. Неговиот живот прерано згаснува на само 17 годишна возраст, но неговите хумани пораки запишани во стихотворби остануваат да сведочат за творечкиот талент, ... Прочитај повеќе

Повеќе...

Манифестација „Дојрански ракувања“ - Дојран

 

Културната манифестација „Дојрански ракувања“ започна во 1976 година. Првите години минувале во духот на поетскиот пишан збор, при што еминентни писатели од нашата земја се претставувале со своите литературни творби.
Прочитај повеќе

Повеќе...

Фолк Фест Валандово

 

Валандово е познат по музичкиот фестивал ФОЛК ФЕСТ. Фестивалот се одржува 23, 24, 25 мај секоја година. Прочитај повеќе

Повеќе...

„ХИД – БАХ СЕНТ ФЕСТ“ с. Чалакли – Валандово

 

Фестивалот на пролетни веселби „ХИД – БАХ СЕНТ ФЕСТ“, е манифестација која постои од 1992 година и непрекинато се одржува секоја година во селото Чалакли, Валандово во почетокот на месец мај. Прочитај повеќе

Повеќе...

БОШ Фестивал – Гевгелија

Мултимедијалниот Арт Фестивал Бош е мултимедијална платформа, низ која се слави креативниот израз во урбан контекст. Или Бош е обид за естензирана артикулација и осмислување на т.н. додадена вредност на урбана култура. Прочитај повеќе

Повеќе...

Детски музички фестивал „Калинка“ – Гевгелија

Традиционално детскиот музички фестивал беше перпознатлив бренд на општината Гевгелија кој опстојуваше 16 години, по пауза од три години, во 2012 година Народниот театар во Гевгелија повторно ги отвара вратите за детските песни. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Музејска ноќ“ – Виница

Музејот на град Виница за првпат го промовираше концептот за овој настан во 2099 година, по примерот на голем број светски музеи. Прочитај повеќе

Повеќе...

Драмски аматерски фестивал (ДАФ) – Кочани

Драмски аматерски фестивал (ДАФ) е годишна театарска манифестација на која настапуваат најдобрите аматерски театри и театарски групи од Македонија, а домаќин на фестивалот е град Кочани. Прочитај повеќе

Повеќе...

Лесновска Ликовна Колонија – Пробиштип

Во месец јули во Пробиштип се случува Меѓународната ликовна колонија „Лесновска ликовна Колонија“ во далеку познатиот Лесновски манастир „Св. Гаврил Лесновски“, каде творат ликовни уметници од Турција, Србија, Бугарија, Косово, Црна Гора и Македонија. Прочитај повеќе

Повеќе...

Фестивал на пеачи аматери „Профест“ – Пробиштип

На 22 Октомври, во пресрет на празникот 23 Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, се одржува најстариот фестивал во Р.М – фестивал на пеачи аматери „Профест“, ... Прочитај повеќе

Повеќе...

„Зелникот на баба“ – Пробиштип

На 21 март, општина Пробиштип ја организира традиционалната манифестацијата „Зелникот на баба“, која е во чест на убавиот традиционален македонски специјалитет – зелникот. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Меѓународен Фестивал на афоризам и карикатури“ – Струмица

Меѓународниот фестивал на афоризам и карикатури се одржува веќе 15 години, во Центарот за култура „Антон Панов“ во Струмица. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Денови на Комедија“ – Куманово

Фестивалот „Денови на Комедија“ има ревијален карактер и се одржува секоја година, во првата половина на месец фебруари во Куманово. Прочитај повеќе

Повеќе...

Меѓународна ликовна колонија „Дојрана“ – Гевгелија

 

Ликовни уметници од земјава и странство, учествуваат во создавањето уметнички дела во рамките на Меѓународни ликовна колонија „Дојрана“. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Макфест“ – Штип

Фестивалот на забавни мелодии во Македонија „Макфест“ се одржува од 1989 година и претставува најголемиот фестивал на македонската популарна музика. Прочитај повеќе

Повеќе...

„Астибо џез фестивал“ – Штип

„Астибо џез фестивал“ е манифестација чија примарна е цел е да ја афирмира денешната сцена, кој се одржува во градот Штип. Настанот се состои од шаренолика програма која се движи од меинстрим, ... Прочитај повеќе

Повеќе...

Културно-уметничко друштво „Вера Јоциќ“ – Македонска Каменица

 

Културно-уметничкото друштво „Вера Јоциќ“ е друштво на вљубеници во народните песни и ора од регионот на Македонска Каменица. Прочитај повеќе

Повеќе...

Меѓународна ликовна колонија „Карпино“ – Куманово

Традиционалната ликовна колонија „Карпино“ се одржува во амбиентот на манастирот Успение на Пресвета Богородица во близина на селото Орах. Прочитај повеќе

Повеќе...

E-Весник

Име:
Email: